Матеріали проведення обласного семінару практичних психологів та соціальних педагогів шкіл-інтернатів

Перехожий довго стояв і спостерігав, як через маленьку щілинку в коконі намагається вийти метелик. Минув час. Метелик втомився, у нього не було більше сили. Тоді перехожий вирішив допомогти метеликові і розрізав кокон. Метелик одразу вилетів. Але тіло його було слабке, крила нерозвинуті, вони ледь рухались. Перехожий продовжував спостерігати, думаючи, що ось-ось крила розправляться і метелик зможе полетіти. Та цього не сталося. Решту життя метелик волік по землі своє слабке тіло та не розправлене крило…

Ця легенда про терпіння та своєчасність — дві різні речі, які можна вважати стратегією у вихованні дітей з особливими потребами. Роль педагога в житті учня – не діяти замість нього, а вчасно стати корисним йому, проявляючи довіру, турботу й любов.

На базі Яблунівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату проводився обласний семінар психологів та соціальних педагогів закладів інтернатного типу. Тема семінару: “Соціальна адаптація дітей з особливими потребами в умовах закладу інтернатного типу”. Роль семінару була спрямована на пошук та демонстрацію основних форм і методів роботи психолога та соціального педагога по соціальній адаптації учнів.

Першим блоком роботи семінару був теоретичний блок. Т. Глуханюк методист-практичний психолог ОУППСР у своєму виступі наголосила на актуальності винесеного на семінар питання, тому що головною метою, яку ставить перед собою кожен виховний заклад для дітей з інтелектуальною недостатністю, перш за все є соціальною адаптацією, щоб в міру своїх сил вони змогли включитися в роботу своїх близьких і почувати себе потрібними.

Ю. Бойко методист-соціальний педагог ОУППСР ознайомила учасників семінару з особливостями роботи соціального педагога в навчальному закладі, розкрила в своєму виступі особливості розвитку базових навичок, що складає основу соціалізації дитини з особливими потребами.

Домінуючим блоком роботи семінару була практична частина. В останні роки все частіше в своїй роботі фахівці віддають перевагу  застосуванню ігрових методів роботи – ігрових турнірів.  Вихідними принципами побудови таких занять є:

  • використання добре знайомого для дітей матеріалу;
  • взаємообмін різними підходами до виконання завдань і, як результат, розвиток пізнавальних процесів кожного з учнів;
  • розкутість дітей, позитивний, емоційний настрій занять.

Практичний психолог школи-інтернату Т. Сулятицька в своїй роботі використовує активні групові методи роботи з учнями, мета яких – визначення завдань, пов’язаних з адаптацією, міжособистісними комунікативними стосунками. Цікавим і змістовним був проведений нею ігровий тренінг із семикласниками “Охоронці екскізів серця” з використанням різноманітних вправ та завдань на розвиток естетичних і творчих здібностей дітей з особливими портребами, формуванню впевненості в собі, розвитку комунікативних навичок.

Захоплено спостерігали учасники семінару на виконання учнями колективної роботи “Скарби серця”, коли психолог використала гру-пазли. “Скарби” – це всі хороші риси харектеру, заховані в “серці” з пазлів.

Напевно, в серці кожного з присутніх залишились незабутні враження, коли діти в дарунок піднесли маленькі подушечки з вишивкою сердечок, виготовлені руками вихованців школи.

Підводячи підсумок, всі учасники обласного семінару одноголосно дали високу оцінку діяльності практичного психолога Яблунівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат.

Коментарі закриті.