Декадник трудового навчання. Частина 2

Ознайомлення з професією тваринника та фермера відбулося на тваринницькій фермі в с.м.т.Яблунів, яку організувала Іванна Дмитрівна Томащук.   Хлопці 5-6 класу мали змогу побачити як розводять свиней та кролів. Тримати та годувати кроликів з рук.

Екскурсія була цікавою та принесла багато позитивних вражень школярам.

Приємною та несподіваною була екскурсія організована Марією Михайлівною Томин на приватне підприємство Оксани Дмитрук, що в с.Ковалівка, одне з провідних підприємств нашого регіону з пошиття одягу.  Засноване зовсім недавно, але вже встигло здивувати нас сучасним професіоналізмом спеціалістів та асортиментом якісних виробів.  Майстрова Марія Іванівна Федюк провела дітей охайними цехами швейного підприємства, де в певному порядку розміщене устаткування для розкрою тканин, виготовлення предметів одягу,їх волого-теплової обробки і зберігання.   Прасувальниці та швеї фабрики показали деякі прийоми роботи.  

На закінчення екскурсії власниця підприємства Оксана Василівна Дмитрук подарувала дівчатам блузи та сукні швейного виробництва, відрізи тканини для шиття на уроках швейної справи та пригостила цукерками. Дівчата були в захваті від екскурсії, яка принесла нові знання, подарунки, масу вражень та задоволення.

Столярний цех у комунальному господарстві с.м.т.Яблунів відвідали хлопці 8-10класів під керівництвом вчителя столярної справи Володимира Петровича Лисишина.

Столярний цех існує вже понад тридцять років. Першочерговим завданням висококваліфікованих  майстрів – якість пропонованої замовнику продукції.

Столяр пояснив учням, що столярне виробництво за певних умов гарантує добре джерело доходу. Щоправда така робота вимагає відповідальності від робітника, оскільки щоразу доводиться виготовляти нові несхожі на попередні вироби.   Хлопці залишилися задоволені екскурсією, адже усвідомили значущість професії столяра, початкові знання якої вони отримують в школі.

З метою вивчення професії кондитера під керівництвом С.В.Галяк учні 5, 8, 9 класів побували на екскурсії у кондитерському цеху «Галочка», що в с.м.т.Яблунові.   Щиро та радісно зустрічала дітей власниця приватного підприємства Галина Василівна Заячук.

Вона розповіла про значення кондитерських виробів у харчуванні людини; рецептуру та технологічне приготування тістечок, печива, тортів та пеньків; принципи роботи і правила експлуатації технічного обладнання, яке використовується в цеху.

В цехах панувала привітна атмосфера, кондитери демонстрували прийоми роботи з тістом, способи і прийоми оформлення виробів, техніку, послідовність упакування кондитерських виробів.  На завершення екскурсії Галина Василівна пригостила учнів тістечками, рогаликами, печивом та пеньками, виробництво яких  діти спостерігали.

Довести учням, що саме в праці велична людина, показати успіхи, яких добилися учні в освоєнні швейної справи спробувала Томин Марія Михайлівна, провівши позакласну тематичну конкурсно-розважальну програму «Щасливий випадок» між дівчатами 6-х 7-х класів.  Мета заходу розвивати логічне мислення, творчу уяву, естетичні смаки,уміння аналізувати побачене й почути, виховувати працелюбність, повагу до традицій українського народу.   Девіз гри «Розум полягає не лише у знанні, а й у вмінні застосувати ці знання».

Діти були поділені на дві команди: перша «Бджілки» – капітан – Христина Слюсарчук, друга «Трудівниці» – капітан – Марія Баб’юк.

В ході заходу було проведено 8 конкурсів, а саме конкурс «Розминка», «Ти – мене, я – тобі», «Конкурс капітані», «Кмітлива», «Ерудит», «Одягни ляльку», «Світ професій», «Презентація робіт».

В чесному двобої показавши знання з предмета, кмітливість,  уважність, винахідливість перемогла команда 6 класу «Бджілки».

З профорієнтаційною метою учні 10-х класів побували на екскурсії у Вищому професійному училищі №14 в м.Коломия.

Учням детально розповіли про професії які можна   тут здобути, провели затишними кабінетами.

Училище готує таких робітників, як  столяр: верстатник деревообробних верстатів, виробник художніх виробів з дерева, маляр-штукатур, лицювальник-плиточник, радіомеханік з обслуговування і ремонту радіотелевізійної апаратури, електрогазозварювальник, слюсар-ремонтник, кухар, кондитер.

По закінченні 3 курсу випускники отримують диплом кваліфікованого робітника ІІІ-ІV розряду та атестат про повну середню освіту. А після 5 років підвищують кваліфікацію до V розряду.

Кращі випускники продовжують навчання на ІІІ курсу Українського державного лісотехнічного університету м.Львів. У дітей залишилися приємні спогади про екскурсію, і дехто вже навіть вибрав свою професію, яка допоможе знайти своє місце в житті.

Підведення підсумків предметної декади трудового навчання стала урочиста лінійка на якій відзначили та нагородили переможців конкурсів та презентували випуск шкільної газети за матеріалами предметної декади.

Підготувала вчитель трудового навчання С.Галяк.

Коментарі закриті.