Таланти Яблунівської спецшколи

Під знаком Шевченка наш народ повертає собі національну самосвідомість і гідність. А Шевченків ідеал — Україна у великій сім’ї, «вольній, новій». На відзначення 200-річного ювілею видатного сина українського народу, популяризації творчості Кобзаря в Яблунівській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті були проведені заходи щодо відзначення Шевченківських днів — «Слава Шевченка, слава України».

У їх проведенні активну участь взяли учнівський та педагогічний колективи школи.

Шкільний бібліотекар підготувала книжкову виставку, де учні ознайомилися з експозицією «Вічний, як народ». Вчителі української мови та літератури Л.І.Фартушна та Х.В.Цимбалюк, вчитель музики і співів Н.Д.Бойчук провели загально-шкільне літературно-музичне свято «Слухайте голос безсмертного Тараса».

Проведенню ряду тематичних заходів передувала копітка робота вихователів, керівників гуртків у підготовці дітей. Тому наймасштабнішим стала підготовка та проведення загально-шкільного мистецького конкурсу «І мене в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій не забудьте пом’янути незлим, тихим словом…».

Заступник директора з виховної роботи А.Ливдар підготував критерії оцінювання конкурсу в номінаціях: художнє читання, вокал, образотворче   мистецтво,     декоративно-прикладне мистецтво, у якому взяли участь 48 учнів, що презентували усі класи школи. Конкурсантів оцінювало журі, до складу якого входили директор школи Н.Ю.Фіцич, заступник директора з навчально-виховної роботи І.Р.Кур’янська, вихователь З.П.Мельник.

Художнє читання вразило виразним, творчим декламуванням поезій, інтерпретацією творів, артистизмом, художніми особливостями та культурою мовлення. Учні 7 класу Василь Шайваровський та Христина Лесюк декламуванням вірша «Розрита могила» не просто полонили своєю емоційністю, щирістю та правдивістю, а схвилювали, змусили присутніх замислитися над сенсом життя, переосмислити життєві цінності.

Творчі роботи конкурсантів в номінаціях декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва перетворились на справжню скарбницю талантів. Тут представлені різноманітні малюнки, коренепластика «Гайдамаки», робота «Доля» (техніка виконання: бісероплетіння, ниткоплетіння), колективна творча робота «Ой сяду я під хатою», виготовлена технікою аплікації з використанням ниток, які висвітлюють шевченківську тематику. Учні продемонстрували яскраву творчу індивідуальність. Виставка вразила оригінальністю та майстерністю, потішила теплом дитячих рук. Малюнок учня 5 класу Володимира Радула «Тече вода з-під явора» та малюнок учня 9 класу Юрія Лабачука «Тарас Шевченко» були високо оцінені журі і саме вони отримали дипломи першого ступеня. Апогеєм конкурсу став мистецький перфоманс учня 10-А класу Петра Ґолубовського (на фото). На ньому випускник школи оригінально представив на огляд публіки та журі ілюстрацію до поеми Т.Г.Шевченка «Тополя», під назвою: «Полюбила чорнобривого козака дівчина», «Подай душі убогій силу» — ілюстрація до поеми «Неофіти» та робота «Думи мої, думи мої». Дивлячись на виставлені полотна, зачаровуєшся технікою та майстерністю виконання. Учень зумів створити справжню незабутню феєрію, яка стала доказом його творчого обдарування (на фото його роботи).

Мистецький конкурс «І мене в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій не забудьте пом’янути незлим, тихим словом…» ще раз продемонстрував, наскільки обдаровані наші діти, які з любов’ю вивчають творчість великого Кобзаря, створюючи прекрасні роботи, вносячи до нашого життя промені радості й добра.

Л. Безпалова.
«Гуцульський край», №14, 4.04.2014 року

Коментарі закриті.