Обласний семінар у Яблунові

На базі Косівського районного центру соціальної реабілітації дітей з особливими потребами, який розташований у приміщенні Яблунівської районної лікарні, відбувся виїзний обласний семінар директорів відповідних закладів області. Організаторами були департамент соціальної політики ОДА, управління праці та соціального захисту населення Косівської РДА і дирекція центру.

Слід сказати, що семінар відбувся на високому організаційному рівні. Перед присутніми виступили голова Косівської районної ради М.Шатрук, перший заступник голови РДА В.Ропар, заступник директора департаменту соціальної політики ОДА Л.Непийвода, начальник управпіння праці та соціального захисту населення РДА В.Мамчук, заступник начальника відділу департаменту соціальної політики ОДА В.Галгок, директори центрів з Обертина, Коломиї, Отинії, Заболотова, Калуша, а також головний лікар Яблунівської райлікарні І.Гнатищак і директор Ябпунівського центру дитячої творчості Г.Ганзій.

Голова районної ради М. Шатрук привіз подарунок від депутатського корпусу. Директор Косівського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів А.Линдик щиро подякував обласній і районній владі, які опікуються центром. Він розповів про діяпьність цього закладу, проблеми і перспективи на майбутнє.

Основним завданням таких центрів, відзначив він, є допомога родинам хворих дітей з метою полегшення їхнього стану, їх соціальна реабілітація, залучення членів сімей до роботи корекційно-реабілітаційного центру.

У центрі існують і впроваджені дуже активно і вміло різні види допомоги таким сім’ям.

Зокрема, на високому професійному рівні проводять, спільні заняття діток з батьками, патронажні відвідування вдома.

Всього у районі є 398 дітей-інвалідів. З них — 79 потребують допомоги такого центру. У ппанах директора центру Андрія Линдюка — втілити в життя проект «Назустріч мріям». Це буде аукціон з продажу дитячих робіт, вихованців центру.

Спочатку аукціон планують провести серед депутатів районної ради. Адже першими, хто виявили бажання допомогти центру були голова районної ради М.Шатрук і голова Косівської РДА Р.Матейчук. Саме завдяки їхньому сприянню центр розширив своє приміщення.

«Це прекрасно, — відзначив молодий керівник А.Линдюк, — всі гілки влади співпрацюють з нами, допомагають, адже робимо спільну, вкрай необхідну роботу».

На запитання головного лікаря Яблунівської районної лікарні, депутата районної ради І.Гнатищака, чи задоволені працівники центру ефективністю своєї роботи, Андрій Линдюк з гордістю і впевнено, відповів: «Так, задоволені. Бо бачимо, що є різні діти, але те, що ми покращуємо їх емоційний стан І якість життя, є беззаперечним фактом. Тут вони відчувають увагу, пікування, навчання і відпочинок».

Зараз у центрі знаходиться 14 діток з особливими потребами. Треба побачити на власні очі, якою материнською турботою і увагою оточені вони тут. Молодий колектив, підібраний із професійного, і з естетичного і етичного боку… Усміхнені, привітні я б сказала чарівні: вчитель-реабілітолог, вчитель-дефектолог, вихователь, лікар-невролог, медсестри дуже подобаються дітям і батькам.

Найбільшою проблемою для центру є відсутність спеціального автомобіля та розширення площі для цілодобового перебування діток. .. Та це в планах…

А поки що в центрі кипить робота. Стіни розфарбовані, як в казці, багато тренажерів, іграшок. Він активно співпрацює з Яблунівським центром дитячої творчості, який очолює професіонал своєї справи Галина Ганзій. Гуртківці часті гості у дітей з особливими потребами. Виступають з концертами, вчать їх співати, малювати, декламувати. Неабияку допомогу надають центру і громадські організації Яблунова, а саме: Союз українок (керівник Марія Костюк), організація інвалідів (керівник О.Сіреджук), які залучають до допомоги різні благодійні фонди, а також підприємці Яблунова та депутати районної ради. Учасники семінару відвідали музей «Лісова скульптура», створений неперевершеним майстром Ігорем Фартушним. Тут, разом з керівниками району, ознайомилися з постійною виставкою його робіт з коренепластики. Ці роботи, багатогранні і оригінальні, не залишили нікого байдужими.

Лідія Безпалова

«Гуцульський край», №27, 4.07.2014 року

Коментарі закриті.