Союзу українок Яблунова — 85 років!

Союзники… вони такі різні — за фахом та уподобаннями, віком та освітою, але поєднані любов’ю до України, спільним болем за її майбутнє.

4 грудня 1930 року в Яблунові, при читальні «Просвіти» було створено жіночу організацію «Союз українок». Очолила її Євгенія Бахталовська — дружина пароха о.Корнелія Бахталовського зі Стопчатова.

Саме цій даті було присвячено конференцію союзянок Яблунова, яка відбулася 18 грудня.

Гарно прибрана вишивками, роботами майстринь Яблунова зала, присутні одягнуті в строї своїх сіл, на грудях — синьо-жовті квіточки з емблемою союзянок. Звучить легка гуцульська мелодія і на її фоні присутні поринають в історію жіноцтва Яблунова…

Старі світлини з молодими дівчатами, жінками з родини Котлярчуків, Мельників, Мосюків, Слюсарчуків, Долішняків. Це вони ставили вистави, розвивали домашні промисли, відзначали національні свята, відкрили курси крою і шиття, куховарства, дитячий садочок, проводили вечори народного одягу. А скільки полягло їх у застінках КДБ у 40–50 рр.! Про це нам розповіла Л.Безпалова — теперішній селищний голова. У 90-ті минулого сторіччя вона брала активну участь у розкопках відомих криниць Яблунова, куди було скинуто тіла закатованих.

На святі присутні доньки та внучки активісток 30-50-х рр. Це А.КоваЛьчук — внучка Анни Котлярчук, однієї з перших союзянок, дочка Н.Ковальчук, — активістки 40–50-х рр. Вона дуже цікаво розповіла про свою тету, бабусину сестру Юлію Мосюк: її поневіряння по.Сибіру, тяжке життя після повернення.

Ось світлини двох подруг: О.Затварської і Н.Котлярчук. О.Затварська — талановита артистка, зірка Прикарпаття, більше 200 ролей зіграла в театрі. Слово бере ЇЇ дочка Романа. І ми поринаємо в світ захоплення О.Затварської, її творчий і життєвий внесок в історію Яблунова. Адже за її ініціативи було відкрито пам’ятник Незалежності в Яблунові в 1993 р. Це вона запалювала факел XX фестивалю гуцулів у Коломиї в 2000 р., на її честь названо вулицю, де проживала громадська діячка, стелла з її зображенням є окрасою фасаду Яблунівської школи.

Гортаємо далі сторінки історії. 1993 р. — відновлено роботу Союзу українок, очолила їх Г.Боднар. У цьому ж році було створено жіночий ансамбль «Надвечір’я» (муз. кер. Євгенія Ткачук). Перший виступ було приурочено до Дня Незалежності України. Потім були Шевченківські дні, виступи на Всесвітньому конгресі Союзу українок у Косові. Багато вже з цього гурту відійшло у вічність, а присутнім членам ансамблю селищний голова Л.Безпалова вручила грамоти і подяки за активну участь у житті жіночого руху від районної управи Союзу українок.

Сьогодні жіноцтво є активним учасником життя селища, бере участь у творчих виставках, виступає перед молоддю.

З великою цікавістю переглядаю світлини на екрані, вдивляюся у деякі лиця — і переді мною постають обличчя моїх шкільних подруг і знайомих. Боже, як вони схожі на своїх бабусь — інтелігентних, красивих, гордих і мудрих. Ось такою і повинна бути дівчина, жінка, мати. Такими вони залишаються у нашій пам’яті.

Хочу подякувати за допомогу в зборі інформації краєзнавцю В.Курищуку (мати його дружини — Ю.Котлярчук — була однією з перших союзянок Яблунова), внучці А.Котлярчук — Софії Чукор, А.Ковальчук — дочці Н.Ковальчук, Р.Затварській — дочці О.Затварської.

Г. Ганзій,
голова Союзу українок Яблунова.

«Гуцульський край», №53, 31.12.2015 року

Коментарі закриті.